Quantcast
Channel: Imagonem »» Verdensbygging
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3

Verdensbygging II

$
0
0

Vi er mange som er glade i å skape nye settinger og verdener. Enten til bruk i rollespillkampanjer, eller som en hobby i seg selv. I 2012 skrev jeg et kort kapittel om dette i «Den lille boka om rollespill». Dette er en frittstående oppfølger, som kan leses uavhengig av den første. Inspirert av et par tråder på Rollespill.info-gruppen på Facebook nylig.

De fleste eksemplene er fra fantasyvirkeligheter, men jeg tror mange av rådene er gyldige også for andre typer verdener.

Visjon

Illustrasjon: Karenswhimsy.com

Illustrasjon: Karenswhimsy.com

Jeg tror det kan være lurt å begynne med en eller annen felles visjon eller stemning man forsøker å gripe. Det kan være en sjangerstemning, som «action-arkeologer utforsker jungelruiner i Sør-Amerika med masse ville monstre og nazister», noen scenetyper man ønsker å gi rom for: «det er mye klatring over hustak og innbrudd i høye tårn. Møter med demoniske tentakkelskapninger fra den andre siden av stjernene og korrupte hoffintriger». Visjonen kan si noe om rolletype: «høyadel med fokus på føydale lojalitetsbånd, ætt og troskap» eller «herjede barbarer forsøker å overleve i den utpinte villmarken, mens sivilisasjonen trenger seg stadig tettere på». Med visjonen i bakhodet tror jeg man kan få mye gratis mens man arbeider med de andre settingelementene.

De øvrige elementene er ikke organisert i prioritert rekkefølge. Ta tak i det dere synes virker mest inspirerende først, la det andre ligge til siden eller aldri.

Smi mens jernet er varmt
Sett i gang med å planlegge verdenen når dere er på en god felles groove og har funnet et konsept dere liker.

Arbeidsform
Kanskje vil dere ta et treff, og bruke en ettermiddag/kveld på grunnkonseptene. Kanskje vil dere skrive litt frem og tilbake på e-post. Noen liker Wiki, andre synes det blir for plundrete.

Hvem er med, hvem bestemmer?
Det kan også være lurt å velge en «hovedredaktør», som får siste ordet i hva som skal med. Kanskje holder det om et par av dere utarbeider hovedlinjene, så kan andre legge til etter hvert (gjennom rollebakgrunn, at de får spesielt ansvar for visse områder, eller at dere bytter på å være spilleder).

Øreringer funnet i 1915 ved Gyeongju. Diameteren på sirkelen i midten er 3,5 centimeter.  Foto: National Museum of Korea/Wikimedia Commons/Creative Commons.

Øreringer funnet i 1915 ved Gyeongju. Diameteren på sirkelen i midten er 3,5 centimeter. Foto: National Museum of Korea/Wikimedia Commons/Creative Commons.

Da vi nylig etablerte en fantasysetting på Mars til en D&D5-kampanje brukte vi stort sett e-post. Spillerne skrev inn en del tanker og ideer om sine roller, og konsepter rundt disse: folkeslaget de tilhørte, og området de kom fra. Vi møtte to «problemer» som løste seg greit: en ting var at jeg skrev betydelig mer enn de andre. Et mer kinkig problem var at to av spillerne lagde rollekonsepter som var «uforenelige»; den ene spilleren hadde sett for seg at dette folkeslaget fungerte på en annen måte enn den forrige. I akkurat dette tilfellet tror jeg det uansett løste seg da den ene spilleren ikke hadde anledning til å være med, men det er slike utfordringer man kan møte når man lager fiksjon i fellesskap.

Du kan se på «frasene» i spillet Archipelago III for inspirasjon til hvordan dette kan håndteres.

Kjøreregler
Hvis jeg og Magnus skulle satt oss ned og lagd et konsept sammen tror jeg ikke vi ville behøvd så mange «formelle regler». Vi kunne basert oss på en helt vanlig samtaleform. Vi har kjent hverandre, spilt rollespill sammen og designet ting i fellesskap i 16 år. Vi har ganske lik smak innen fiksjon. Det hadde gått greit.

Men jo flere stemmer som skal bli hørt i en gruppeprosess, og jo flere som ikke kjenner hverandre fra før (særlig hvis det er menn, av en eller annen grunn), dess mer nødvendig kan det være med noen kjøreregler.

Da Maja holdt «verdensbyggeworkshop» på HolmCon et år startet hun med å la oss lage en liste over konsepter vi *ikke* ville ha med. Jeg tror vi gikk runder rundt bordet, der alle fikk si et veto-konsept. F.eks: ingen zombier, ikke steampunk, ikke prompehumor, osv. Først var jeg litt skeptisk; dette var jo nærmest det motsatte av en brainstorm, tenkte jeg. Men jeg ser også hvordan det bidro til at vi fant ut hvor vi ville ved å definere hvor vi ikke ville.

Ellers går det an å gå runder rundt bordet så man passer på at alle får komme med innspill, eller å begrense antall e-poster med ny settinginformasjon Ole Peder får lov til å skrive per dag til et-tre innlegg, osv.

Kart? Kan et kart se slik ut? Illustrasjon: Catherine Mommsen Scott/Flickr.com/Creative Commons

Kart? Kan et kart se slik ut? Illustrasjon: Catherine Mommsen Scott/Flickr.com/Creative Commons

«Brainstorm» er som kjent preget av «si ja»-holdning. Ingen ideer er for dumme. Vi slenger ut alt mulig vi kommer på, bygger videre på det andre har foreslått, og så tar vi en prosess i etterkant der vi luker vekk det som ikke passer inn, eller som vi ikke har tro på. I denne lukeprosessen gjelder det ikke å være gift med konseptene sine, å klare vinke farvel til det man kanskje syntes var brilliant for en time siden.

Kart og geografi
Kart kan gi et fint visuelt fokus. Det holder med en røff skisse i begynnelsen. Hvis en av dere er glad i å tegne kan hun lage en mer forseggjort versjon senere. Bruk enkle symboler, slik at alle kan være med å tegne. La det gjerne være hvite flekker på kartet, som dere kan fylle ut senere ved behov.

Hvis det er en fantasyverden: noen fjell her, en kystlinje der, noen øyer, skau… Hvis settingen er en stjernekrysser på vei mellom galaksene: en slags forenklet plantegning. Bymiljø: noen hovedgater, hvor er havneområdet, viktige knutepunkter og de største bydelene, osv.

Tegningen av kartet kan være en del av selve byggeprosessen. Dere tar noen runder rundt bordet og etablerer hovedområder etter tur: kontinenter, kyst, fjellmassiver, store innsjøer, viktige elver, dominerende skogsområder, de viktigste byene osv. Si litt om stedet du tegner, hvis du føler deg klar til det.

Det er sjelden jeg vil anbefale noe som helst som har med Rolemaster å gjøre, men hvis du klarer å oppdrive en PDF av gamle Campaign Law har den faktisk en veldig god, «kvasivitenskapelig» guide til å bygge landområder og slikt (tror den ligger her).

Roller
Det er fint om noen av rollekonseptene kan oppstå allerede nå. Hva slags fortelling skal dere lage? Hvordan hører rollene hjemme i den? Er de høyt på strå-adel eller omflakkende eventyrere? Hvor kommer de fra? Hvordan er det der? Hvordan har det preget dem?

«Shepherd Boy». Kilde: Watts, Arthur: “A Painter’s Anthology” (1924). Public domain.

«Shepherd Boy». Kilde: Watts, Arthur: “A Painter’s Anthology” (1924). Public domain.

Ved siden av roller kan det være fint å tenke på noen biroller, både de rike, mektige og gale: kongen i elvebyen, importbaronessen av Åslandet, trollmannen i tårnet, men også de man kanskje ikke tenker så nøye over, men som har en spennende skjebne: vertshuseieren som driver det nordligste vertshuset i verden og gir rollene ly mot skrømt, moren til en av rollene som har blitt fordrevet fra landsbyen sin, den lille gatejenta som kan kontrollere ilden.

Vær late, eller fokuserte
Som jeg skriver i den opprinnelige artikkelen: tenk over formålet med settingen. Er det til en rollespillkampanje? Hvor lang skal den være? Kan verdenen få lov til å vokse etter hvert, eller vil dere ha mange detaljer på plass før dere starter? Holder det om hovedkonseptene er spikret, eller vil dere vite detaljer om alle hovedbyer, viktige ledere, kultur, historie og religion? Det er en annen jobb å snekre verden for en romanserie enn for en rollespillkampanje. I kampanjen kan det være flott med «hvite flekker på kartet», selv for spillederen. Det gir større frihet til improvisasjon, selve motoren i rollespill.

Det er kanskje en annen jobb å snekre for en kort, fokusert kampanje enn for en på flere titalls sessions. Pass på at dere tar vare på noe av kruttet og entusiasmen til selve spilltreffene! Selv om verdensbygging er en fin del av hobbyen for flere av oss, er det antakelig selve spilltreffene som bør stå i fokus. Dere vil finne ut masse om settingen i spill. Gjør ting kortfattet, og fokusert. Skriv det ned, men skriv kort. Noen nøkkelord eller setninger holder. Det er erfaringsmessig tungt å få med seg alle på å oppdatere en wiki, eller å skrive resymeer etter spilltreff. For ikke å snakke om at ikke alle gidder lese dem. Men det er en viktig jobb, for å (la særlig spillederen) holde oversikten etter hvert som verdenen vokser og forgrener seg i fantasien.

Noen typiske elementer
Noen utgangspunkt når dere prater sammen. Etabler noen av disse, men hold det gjerne kort og skisseaktig. Det holder fint å si «monoteistisk religion dominerer samfunnet». Detaljene om kirken, dens ritualer og ledere kan få komme frem i spill, eller neste gang dere møtes. Etablér noen hovedlinjer først, de store, tunge elementene som gnisser mot hverandre og skaper spennende friksjon.

scifiEtableringen av slike elementer kan også gjøres om til et spill i spillet, hvis man ønsker det. Se for eksempel hvordan det gjøres i «Microscope». Prøv likevel å sikre at det blir fruktbar samhandling fremfor frustrerende tautrekking.

(Jeg har en slags vagt definert ambisjon om en dag å lage et spill med verdensbygging som utgangspunkt. I mellomtiden vil jeg se nærmere på Troels Ken Pedersens «Dunsains børn»).

Konflikter
Det kan være fint å ha etablert noen store, overgripende konflikter i settingen. Hvilke grupperinger står mot hverandre? Er det kamp om visse ressurser? Har du en Evil Overlord-Sauron-type? Eller flere? Her kan du tenke både i tråd med virkelig historie, sosialantropologi osv, eller «rent dramatisk». Kanskje det finnes en bestemt type sosiale regler som skaper evige konflikter i samfunnet? Alvene må ofre hundre mennesker årlig for å blidgjøre sine guder = konflikt mellom alvesamfunnet og menneskesamfunnet. De som ikke døpes blir onde vandøde når de dør = sterkt press på å la seg døpe. Kirken har masse landområder, men få våpen. Adelen har masse våpen, men svinnende landområder pga arv, krig, uår e.l. = konflikt. Konflikt er ofte den klassiske oppskriften på drama. Ikke nødvendigvis den eneste eller mest interessante, men i hvert fall en det er greit å være oppmerksom på. En gruppe vil en ting, en eller flere andre vil noe annet, og du har en konflikt.

Historie
Jeg har ikke så stor tro på eviglange tidslinjer, men det kan være fint med en skisse over viktige hendelser i verdenens historie. Store kriger, uår, pestbølger, oppdagelser, teknologiske sprang, folkevandringer, osv. Jeg vil foreslå å tegne et skisseaktig bilde av den eldste historien, og gå mer i detalj jo nærmere dere kommer spillets «samtid».

Kosmologi (magi og religion)
Det kan være fint å ha et bilde av hvilke guder og overnaturlige krefter folk tror på, og hva slags magi som finnes (hvis dere vil ha med magi i settingen). Her er det mange rike tradisjoner i vår egen verden å la seg inspirere av. Kanskje vil dere ha noe som ligner et gresk (eller norrønt) panteon der gudene er arketyper som representerer ulike aspekter av naturen og menneskesinnet. Kanskje vil dere ha en monoteistisk religion, eller kanskje er det mystisisme som dominerer i samfunnet, med noe alá «Tao»-begrepet fra Asia. Kanskje er magikere sjamanister som drar på åndereiser, spiser fleinsopp og er i kontakt med de mystiske kreftene i naturen. Kanskje er det tradisjonelle fantasy-magikere i høye tårn på isolerte klipper som studerer svartekunst i forbudte bøker. Finnes det munkeordener og klostre? Hva slags leveregler gjelder for dem? Hvordan er det med den religiøse toleransen i samfunnet? Blir kjettere brent på Inkvisisjonens bål, eller er det lov å tro på hva man vil?

Politikk og nasjoner
Det kan være fint å definere de viktigste landområdene og skrive litt om deres styresett. Er det store imperier, små bystater eller en blanding? Er samfunnet føydalt, oligarkisk eller organisert på annet vis? Finnes det grenseområder der krigen råder, og markgrevene stadig må ri ut i strid? Fantasysamfunn ligner ofte noe på europeisk middelalder, med stender; bønder, adel og geistlige og føydal struktur der adelen sverger lojalitet oppover i en «maktpyramide» med kongen/dronningen på toppen. Noe av spenningen i slike samfunn er maktforholdene både mellom stendene, men også internt i adelen og mellom adelen og kongen. Kanskje vil dere la dere inspirere av andre historiske samfunn, eller prøve å konstruere noe helt eget.

Grupperinger
Vi har allerede vært innom land, religiøse organisasjoner, stender og annet. Det finnes sikkert flere viktige grupperinger i samfunnet dere lager. Kanskje er laugsvesenet viktig, en slags «proto-fagforeninger» for ulike yrkesgrupper. Kanskje finnes det noe som ligner mafia. Er «eventyrere» organisert på noe vis? Opprørsgrupper, mystiske ordener, ikke-menneskelige intelligente skapninger.

Det overnaturlige
I forlengelsen av det dere etablerer om magi og religion kan dere tenke litt over ymse fabeldyr, demoner og andre overnaturlige vesener som finnes. Kanskje vil dere bruke elementer fra spill som allerede er publisert (i D&D har man for eksempel den tykke Monstrous Manual med side opp og side ned om monstre og deres levesett). Kanskje vil dere ta utgangspunkt i norsk folklore, norrønt mytologi eller andre historiske kilder. Eller forsøke å skape nye monstre fra bunnen av. Hvis noen av disse skapningene er intelligente; hvordan er de organisert? Lever de i samfunn? Er de del av menneskesamfunnene og bor i byer, eller lever i de dype skoger og mørke daler, skjult for folks blikk?

Eksempel: 

Magnus’ opprinnelige pitch til Mars D&D5-kampanjen
«MARS! Mars er en brutal planet, med mye villmark, alle slags forferdelige monstre, og sivilisasjoner i konflikt. Det er en fantasyverden, men slik du ser for deg at fantasyverdener var før Ringenes Herre. Det er nok ganske varmt der, siden det er den røde planet. Alle har lite klær på seg. Og vi spiller D&D der! Det finnes minst to intelligente, menneskelignende arter, de er i strid med hverandre. Begge er på hver sin måte brutale og noble. De bruker sverd og ridedyr og slik, men de er IKKE middelaldersamfunn. Kaster? Rike/mektige/prester/mystikere har kanskje tilgang på gammel, esoterisk, avansert teknologi, kanskje delvis magisk, som er utilgjengelig for flertallet. Energiskjold, dødsstråler, svevevogner (alt representert med magiregler). (…) Mennesker: Det finnes ikke mennesker på Mars, men kanskje en eller flere av rollene er mennesker fra jorden? Det finnes ikke romskip på Mars, men kanskje de har strandet med et menneskeromskip, eller kanskje de har kommet dit på annet vis – magi/sær teknologi. Enten er det umulig for dem å komme tilbake, eller så er det målet deres i spillet. Kanskje de ikke kommer fra en moderne jord, men en jord 100-200 år tilbake i tid?»

Fra et av Ole Peders første svar:

«Jorden er et Jules Verne-aktig sted alá 1848, med teknologioptimisme, varmluftsballonger, undersjøiske mysteriemaskiner og en del slike ting. Jeg tror kanskje det er 2-3 dominerende imperier som kjemper om kontrollen. Et Frankrike-aktig (Gallia), Storbritannia-aktig (Albion) og Russlands-aktig (Ruthania), kanskje. Min rolle er en nylig avsatt Keiserinne fra det Frankrike-aktige landet, som gjorde seg svært upopulær i forkant av revolusjonen. Hun hadde brukt masse penger på avanserte oppfinnelser hun var veldig fascinert av, istedenfor å bruke disse midlene på krigsinnsatsen mot de Storbritannia- og Russlands-aktige imperiene. Nå har hun brukt en av disse kontrapsjonene til å flykte til Mars med en slags kanon. Hun poserer som vitenskapskvinne og oppdagelsesreisende/antropolog, men er egentlig mest interessert i å finne ut hvordan hun kan bruke Mars og planetens ressurser til å gjenerobre Frankrike-aktig imperium og resten av jorden.»

Som du ser bygger vi videre på, og utvider, hverandres ideer. Noe av nøkkelen er vel å være innstilt på samme «frekvens», og klare å se de andres visjon.


Arkivert i:Aktuelt Tagged: Fantasy, Rollespill, Spilldesign, Verdensbygging

Viewing all articles
Browse latest Browse all 3

Latest Images

Trending Articles


Sokkeband


Prestetre


Av: Jotun LADY


LEONARDO DA VINCIS TALL. Hadde DaVinci kontakt med utenomjordiske vesener?


Tittel: Overdragelse av fastlegeliste Avs/Mot: Peder Kjartan Brendehaug


Bruke vedkløyver på MF-265


Finnes det lykkelige heroinister?


Bulk insert excel


Fremleie av hybelleilighet på Bloksberg studentby (21.08.15)


Enebolig 5 km fra Kyrksæterøra til leie (23.09.13)